Teoria del Coneixement
Teoria del Coneixement, juntament amb CAS i la Monografia, corprenen el conjunt d’assignatures troncals del Batxillerat Internacional que pretenen educar l’alumne, dotant-lo de certs valors, costums i habilitats que constitueixen el perfil IB. Aquestes transcendeixen la importància de les altres assignatures, de forma que cal realitzar-les de forma satisfactòria per a poder obtenir el Diploma.
​
Teoria del Coneixement és una assignatura que pretén modelar el pensament crític i l’esperit indagador de l’alumne, de forma que aquest reflexioni sobre la mateixa naturalesa del coneixement i que es qüestioni com coneix allò mateix que afirma saber. A través de l’estudi de les diverses àrees i formes de coneixement, l’alumne analitzarà com obté el coneixement del món exterior, els mètodes que empra per a validificar-lo o per a rebutjar-lo, la consciència d’altres perspectives i d’altres característiques del coneixement, que el permetran desenvolupar una profunda capacitat de control sobre tota la informació que rep.
​
L’assignatura de TdC del Batxillerat Internacional s’avalua com a Filosofia del Batxillerat Nacional LOMCE, tot i no ser-ho, ja que els principis de foment del pensament crític són els mateixos. Les avaluacions trimestrals es donen en funció del professor i el progrés de la classe. Respecte al Batxillerat Internacional, Teoria del Coneixement no té exàmens, sinó que s’avalua amb dos components: la Presentació Oral (33% de la nota), on l’alumne a partir d’una situació de la vida real ha d’extrapolar una pregunta de coneixement i revertir les argumentacions abstractes en aplicacions de la vida real, responent a la pregunta inicial; i l’Assaig de TdC (66% de la nota), un escrit propi de l’alumne on, a partir d’una pregunta o una afirmació de coneixement, ha d’explorar diferents capes de profunditat i esmentar situacions de la vida real que l’ajudin a respondre a l’enunciat.
​
L’estructura envers la qual l’assignatura es fonamenta inclou la construcció del coneixement per si mateixa i l’anàlisi i tractament de les diverses formes i àrees de coneixement:
Part 1. La construcció del coneixement: conceptes clau:
-
El reconeixement de perspectives
-
L’obtenció del coneixement
-
La búsqueda de la veritat
Part 2. Les formes de coneixement:
-
L’intercanvi de coneixement
-
La percepció sensorial
-
La memòria
-
La raó
-
El llenguatge
-
L’emoció
-
La fe
-
La imaginació
-
La intuïció
-
Les formes de coneixement i les àrees de coneixement
Part 3. Les àrees de coneixement:
-
El coneixement compartit: com orientar-nos al camí
-
Les arts
-
L’ètica
-
La història
-
Les ciències humanes
-
Les ciències naturals
-
Les matemàtiques
-
El coneixement indígena
-
El coneixement religiós